fredag 14 augusti 2009

Sjukvårdsreform i USA

En högaktuell fråga i USA just nu är sjukvårdsreformen som president Obama lagt fram. I kapitalismens högborg är det mesta privatstyrt och så också sjukvården. Företag betalar ofta sjukförsäkring för sina anställda och de som inte får det genom arbetet får teckna en privat. Det finns dock 46 miljoner amerikaner som inte har råd med sjukvårds försäkring och tvingas därför att antingen skuldsätta sig om de skadar sig eller helt enkelt inte gå till doktorn.

Problemet med USA's sjukvårdssystem idag:
46 miljoner är oförsäkrade.
Världens dyraste sjukvårdssystem.
Rankad lågt bland västländer av FN i olika hälsorelaterade undersökningar.
Byråkratiskt att få vård.

Obamas förslag innehåller i stora drag:
Obligatoriskt med sjukförsäkring.
Bidrag till de fattigaste som inte har råd med sjukförsäkring.
En statlig sjukförsäkring som ett alternativ till de privata.

Detta är ingen ny fråga utan har varit på tapeten i 75 år. Flera har försökt tidigare och alltid misslyckat. Vissa framsteg har gjorts då t.ex. Medicare och Medicaid startades som tar hand om amerikas allra fattigaste och dess pensionärer. För att kunna genomföra detta måste Obama höja skatterna och det är inte populärt i USA eller i något annat land för den delen. Det finns också en oerhört stark lobbyverksamhet i USA mot reformen. Politiker, media och myndigheter påverkas starkt av sjukvårdsindustrin. Hälsovården i USA kostade förra året 2,2 biljoner vilket kan jämföras med hela världens hälsovårdskostnad på 4,5 biljoner. Det är alltså oerhört stora krafter vi talar om.

Om Obama lyckas har han kommit en lång väg mot ett bättre samhälle i USA. Han har många emot sig men jag tycker det ser ljust ut. Skulle han misslyckas kommer det bli ett stort nederlag för USA och för honom som president. Det avgörs i dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar