söndag 16 augusti 2009

Peter Schiff

De flesta nyheter de senaste året har hamnat om den ekonomiska krisen vi befinner oss i just nu. Många hävdar att krisen är över och att det börjat bli bättre. En som hävdar motsatsen är Peter Schiff. Schiff är en wallstreet kille med många järn i elden. Han syns ofta som expertkommentator i Amerikanska medier, han har skrivit flera böcker och han driver firman Euro Pacific Capital Inc. Han har nu också börjat fundera på att ställa upp för republikanerna i valet till senator för Connecticut.

Schiff vågar gå mot strömmen och säga det han tror på. Se på det här youtube klippet från 2006 till 2008 där han förutspår krisen vi befinner i oss nu. Det han säger, stämmer exakt med det som hänt! Jag tror de som sa emot honom då känner sig rätt dumma nu.


Det finns också nyare klipp där Schiff förutspår vad som kommer hända framöver. Nu börjar det bli skrämmande.


USA har alldeles för länge levt över sina tillgångar. De har alltså lånat pengar för att köpa hus, inredning, bilar osv. The Federal Reserv som är den amerikanska centralbanken har hållit räntan på 0% vilket har möjliggjort denna överbelåning. Kraven på lånen har också varit väldigt små, du har t.ex. kunnat belåna 100% av ditt hus.

För att återställa balansen borde regeringen enligt Schiff låta de som har lånat för mycket ta smällen och gå i konkurs. Regeringen borde också få Amerika att spara mer och tänka långsiktigt istället för att bara konsumera.

George W. Bush försökte stoppa krisen genom att ge pengar till storföretagen som var påväg mot konkurs så kallade bailouts. Tyvärr gör President Obama precis samma sak. Han gör det också i så mycket större omfång. Problemet med detta är att de får pengarna genom att låna pengar från andra länder och då främst Kina.

Nu förutspår Schiff och många andra att dollarn kommer tappa fruktansvärt mycket i värde när bubblan spricker och att en inflation som vi sett i Zimbabwe inte är omöjlig. Dollarn kommer tappa i värde och någon annan valuta blir tvungen att ersätta den som reservvaluta.

Ett annat lite kul klipp där Peter sitter och berättar grunderna i nationalekonomi för Wallstreet yuppies.


Peter Schiff är med på min blogg för att han är en ljusglimt i en väldigt oroande tid. Jag hoppas verkligen inte han har rätt men har haft det förut och han har vettiga argument. Bra jobbat Peter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar