tisdag 6 oktober 2009

Slut på oljepriset i dollar

Svenska dagbladet rapporterar idag att stora delar av världen arbetar för en ny valutastandard på oljepriset. Framförallt är det de oljerika länderna och Kina som för disskusioner kring detta. Världen börjar inse och oroa sig för USA och nu ser vi effekterna av detta. Det ska bli oerhört spännande att följa den här utvecklingen och jag tror vi kommer se en stor maktskiftning under de närmsta åren.

Kina växer oerhört tillsammans med oljeländerna. Fler och fler börjar handla i Euron som kommer att stärkas när dollarna går ner. Storbrittanien kommer tvingas med i Euron och det är nog en fördel om Sverige också går med. Andra valutor som Kinesiska Yuan och Hong-Kong dollarn kommer nog också öka.

Dessa påståenden är ganska säkra men den stora frågan är vad som kommer hända med USA. Kommer de finansiera sin budget med ett nytt krig i Iran, kommer de hamna i en ond spiral med hyperinflation? Kommer de kunna använda sin makt och slippa betala sina skulder och kommer de i så fall kunna vända den sjuka trenden med överbelåning?

Många intressanta frågor och svaren kommer vi förmodligen snart få se.
Dagens bra jobbat måste gå till The Independent som lyfter fram dessa fakta men också till de länder som nu faktiskt agerar.

Svenska dagbladets artikel
The Independents artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar